Laserele diodă nu sunt toate la fel

În acest articol puteți afla:

  • ce înseamnă lungimea de undă în cazul laserelor diodă
  •  cum alegeți laserul potrivit pentru dumneavoastră
  • care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să țineți cont

În ultima vreme suntem din ce în ce mai interesați de tehnologia laser. Pacienții ne solicită metode de tratament mai blânde, mai puțin invazive, iar noi ne dorim să fim cât mai eficienți și mai rentabili în practica de zi cu zi.

O alternativă viabilă pentru a întâmpina aceste noi cerințe este laserul. Ne înarmăm cu răbdare și ne facem curaj să descoperim această tehnologie. Întrebăm colegi „cu mai multă experientă”, căutam studii și informații pe internet privind aplicațiile clinice, poate mergem și la câteva cursuri.

Ne place tehnologia și ne hotărâm să facem investiția. Dacă în privința aplicațiilor clinice găsim informații și programe de studiu, în ceea ce privește specificațiile tehnice este un pic mai greu. Fiecare producător încearcă să ne convingă de faptul că dispozitivul său este cel mai bun, că are puterea cea mai mare, că are fibra cea mai lungă sau cele mai bune presetări. Așadar, ce să alegem?

În primul rând, cel mai important aspect atunci când vorbim despre un laser este lungimea de undă. Lungimea de undă nu este un număr ales la întâmplare, ci reflectă localizarea laserului respectiv în spectrul electromagnetic. Ca relevanță clinică, trebuie să stiți că fiecare lungime de undă laser corespunde unor coeficienți de absorbție în diferite materiale biologice: apă, hemoglobină, melanină, hidroxiapatită etc. Practic, lungimea de undă ne spune pe ce tipuri de țesut vom putea acționa și ce efecte vom avea asupra lor.

În ceea ce privește alegerea unei lungimi de undă potrivite pentru practica fiecărui medic, trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:

Diodele sunt lasere cu coeficienți de absorbție ridicați în hemoglobină, oxihemoglobină, melanină și au transmisie sau absorbție în apă.

Diferențele clinice dintre ele sunt date de raportul dintre aceste coeficienți, respectiv:

Laserul cu lungimi de undă mai mari de 940nm pot  face albire dentară, au viteză bună de tăiere în chirurgie, dar au tendința să deshidrateze țesuturile din cauza absorbției în apă. Tot absorbția în apă le limitează și puterea de decontaminare

Laserele cu lungimea de undă 940nm sunt foarte bune în chirurgia țesutului moale, pentru că au trasmisie în apă (lăsând țesuturile hidratate în urma inciziilor) și pot astfel să asigure și o decontaminare parodontală și/sau endodontică foarte bună.

De departe, 940nm este lungimea de undă cea mai versatilă, predictibiă și care înglobează caracteristicile cele mai importante ale unui laser diodă:

  • poate face chirurgia țesutului moale foarte ușor și precis;
  • are o capacitate foarte bună de decontaminare parodontală și endodontică;
  • are rezultate foarte bune în albire și, nu în ulimul rând, puterea mare de transmisie în țesut ne permite să facem biostimulare sau terapia durerii cu rezultate foarte bune.

Încercați să luați aceste informații de la medici pregătiți în acest sens, care să vă poată indica corect avantajele, dar și limitările laserului de care sunteți interesat.

Ideal este să alegeți un dispozitiv cât mai versatil, cu care să acoperiți o gamă cât mai amplă de proceduri (exemplu: paro, endo, chirurgia țesutului moale și dur, biostimulare, albire etc.). Laserul diodă Epic X are presetate 16 aplicații care vă permit să executați procedurile medicale eficient, rapid și fără durere, Biolase având o experiență de peste 30 de ani în stomatologia laser.

În al doilea rând încercați să aflați cât mai multe informații despre producător: evitați produsele de slabă calitate, care nu au în spate un brand respectat pentru că este o tehnologie care necesită ani de cercetare, studiu și teste ca să fie în parametrii optimi de funcționare. Sunt dispozitive medicale care modifică țesutul uman și chiar nu este cazul să cumpărați „ce e mai ieftin” laser (de exemplu cu fibră care se taie).

Aș vrea, de asemenea, să vă atrag atenția că nu puterea pe care o dezvoltă un laser reflectă eficiența sa în țesut. Gândiți-vă la un banal bec: el are o putere de 100W, să spunem, dar nu putem face chirurgie, albire sau biostimulare cu el. Informați-vă corect și nu vă lasați păcăliți de producători care marketează un laser pentru că dezvolta cei mai mulți Watti.

În ceea ce privește suportul educațional (medical), sunt companii care colaborează cu medici specializați în acest domeniu, care odată cu achiziția unui laser vin în cabinetul dumneavoastră, lucrează cu dumneavoastră și vă ghidează pe partea teoretică. Practic, veți avea un suport medical cu care să vă consultați în legătură cu diverse situații clinice întâlnite.

Nu în ultimul rând, fiți atenți la dispozitivul în sine, la auxiliarele și la consumabilele sale.

Daca vorbim despre lasere diodă, asigurați-vă ca laserul pe care vi-l doriți are consumabile anse (tips-uri) de diferite dimensiuni (lungimi și grosimi) pentru a acoperi toată gama de proceduri. Verficați dacă acestea se pot autoclava și care este prețul lor. Evitați sistemele care vin cu bucăți lungi de fibră care se taie după fiecare pacient, din nou, un sistem greu de folosit și depășit din punct de vedere tehnic (cu risc de contaminare încrucișată).

Laserul diodă Epic X vine cu un set de comsumabile în pachet: 30 de tips-uri de chirurgie și paro autoclavabile și 5 kit-uri de albire.

Asigurați-vă că aveți în pachet un număr rezonabil de piese (chirurgicale, de albire sau pentru terapia durerii) și verificați care este materialul din care sunt făcute (plastic sau metal). Sistemele de calitate au piese metalice care se pot autoclava în regim normal de timp și temperatură.

Intrebați dacă laserul pe care vi-l doriți se poate încărca în timp ce se lucrează cu el: nimeni nu vrea să întrerupă o procedură pentru ca „trebuie încărcat laserul”.

Luați în calcul, de asemenea, aspectul și designul aparatului. Laserele sunt dispozitive de ultimă generație și așa trebuie să arate. Esteticul nu trebuie să primeze, dar dacă ceva nu vi se pare în regulă (finisaje inestetice, display mic, interfață complicată, carcasă voluminoasă etc.) poate chiar este un dispozitiv depășit sau de slabă calitate.

Un laser bun trebuie să fie ușor de folosit, cu o interfață prietenoasă, predictibil, supus tuturor normelor internaționale de siguranță, ușor de întreținut, cu o gamă largă și accesibilă de consumabile și are întotdeauna „în spate” o echipa de profesioniști care să vă susțină în utilizarea lui.

În ceea ce privește partea de instalare, mentenanță și service, acestea trebuie să fie asigurate de distribuitor și trebuie să puteți păstra o comunicare cu cei care se ocupa de aspectele tehnice.

În final, dupa ce ați făcut o alegere buna, tot ce vă rămâne de făcut este să fiți dispus să vă perfectionați cunoștințele și practica în stomatologia laser și să-l prezentați pacienților dumneavoastră cu încredere ca varianta de tratament.

Așadar, laserul este cu siguranță viitorul stomatologiei, iar un astfel de echipament de calitate va ușura practica curentă, vă va deschide noi variante de tratament (în chirurgie, albire și terapia durerii) și vă va aduce satisfacții profesionale și pacienți noi.

Avantaje Epic X 940nm:

  • Hemostază rapidă
  • Dezinfecție parodontală și endodontică
  • Efect antiinflamator
  • Analgezic: ameliorarea rapidă a durerii
  • Biostimulare
  • Chirurgie țesut moale

 

Dr. Diana Constantinescu

Laser Safety Officer, AALZ, Germany
Mastership in Laser Dentistry, AALZ, Germany

Doriți să vă ajut în alegerea unui laser diodă? Mă puteți contacta telefonic: 0729 286 231.