Contaminarea încrucișată în cabinetul stomatologic

Conceptul de infecție încrucișată în cabinetul stomatologic presupune vehicularea microorganismelor de la personalul medical (medic, asistent) spre pacient sau invers, dar si vehicularea microbilor de la un pacient la altul prin instrumente sau obiecte, aer, instalații sanitare din cabinetul stomatologic și anexele sale: sala de așteptare, grup sanitar etc.

Sursele de infecție potențiale din cabinetul stomatologic:

Pacientul care prezintă un potențial patogen prin încărcarea microbiană pe care o aduce (diverse infecții bacteriene sau virale) și o poate răspândi pe cale aeriană sau pe care sangvină odată cu efectuarea manoperelor invazive (cu soluție de continuitate) către personalul medical sau către alți pacienți.

Personalul medico-sanitar. În timpul intervențiilor invazive, ce creează soluții de continuitate la nivelul mucoasei orale a pacientului, medicul, mai puțin asistenta, pot inocula microorganisme periculoase precum virusul HIV sau virusul hepatitei B.

Principalele căi de vehiculare a microorganismelor dinspre sursă spre gazda repectivă:

  • Pe cale aerogenă
  • Prin sânge
  • Prin salivă
  • Prin contact direct între mâinile personalului și leziunea mucoasei orale (Treponema Pallidum, Candida Albicans)
  • Instrumentar incorect sterilizat
  • Piese de mână ale unit-ului dentar incorect decontaminate/fără sisteme antireflux
  • Consumabile auxiliare (pahar de apă, tampoane vată, comprese contaminate) pot reprezenta în cazul depozitării și colectării neadecvate, surse de infecție atât pentru pacienți cât și pentru personalul sanitar

Prevenția infectării încrucișate se realizează prin măsuri nespecifice adresate personalului medico-sanitar (respectarea normelor de igienă, sterilizare și după colectare a deșeurilor biologice) și specifice, respectiv vaccinarea personalului împotriva hepatitei B și vaccinarea preepidemică gripală.

În ceea ce privește potențialul de transmisie a diferitelor infecții de la un pacient la altul, având ca vector instrumentarul stomatologic, acesta este unul considerabil și trebuie luat foarte serios în calcul.

Pe lângă normele de sterilizare și de manipulare a instrumentarului, turbinele care nu au un sistem antireflux trebuie evitate. Ele fac practic aspirația unei cantități de salivă și/sau de sânge, păstrând această încărcare microbiană până la următoarea acționare, indiferent de cât de bine decontaminăm la exterior.

Pe scurt, putem transmite  foarte ușor infecții de la un pacient la altul, pentru că în porțiunea terminală a sistemului de irigare al turbinei vom „aspira” o cantitate de apă/salivă sau sânge de la un pacient și o vom transmite odată cu prima acționare a pedalei la pacientul următor.

Pentru a întâmpina acest neajuns de ordin tehnic întâlnit la majoritatea turbinelor dentare de pe piață, Denta Deals vă propune un produs calitativ la un preț foarte bun, respetiv turbină dentară LED Antireflux EXPERT-AR-S1, Turbină dentară LED EXPERT-AR-R1  sau turbine de unică folosință.

Aceste turbine dispun de un sistem antireflux (gândit tocmai pentru a anticipa acest risc), led și conexiune midwest. Vă invităm să le testați!

Dr. Diana Constantinescu

Laser Safety Officer, AALZ, Germany
Mastership in Laser Dentistry, AALZ, Germany