Despre importanța procesului de alegere a unui laser potrivit pentru practica dumneavoastră am discutat deja (articol lasere diodă), iar în continuare vă voi prezenta laserele Erbium: aplicațiile și avantajele acestora.
Unii dintre dumneavoastră poate sunteți deja familiarizați cu aceste lasere, alții poate sunteți doar interesați de aceste echipamente. Voi începe cu detaliile esențiale referitoare la ceea ce pot face aceste instrumente și ce așteptări ar trebui să avem de la un astfel de echipament laser.
Așa cum îmi place să spun și în prezentările mele, Er,Cr:YSGG este „vedeta” laserelor stomatologice și orice încercare – oricât de bine informată – de a sistematiza aplicațiile lui mi se pare derizorie. Iată și de ce: Er,Cr:YSGG este un laser dedicat tuturor tipurilor de țesut – smalț, dentină, os, țesut moale. Practic, el poate face de la simple preparații pentru cavități până la crearea neoalveolei implantare și de la o simplă plastie de țesut moale până la manopere complexe de chirurgie. Este un echipament care nu cunoaște limite în aplicațiile sale, iar limitele vor fi „stabilite” doar de practician. Dacă medicul se va opri la a prepara cavități cu el, aici se va opri și laserul. În mâinile cuiva care va ști să lucreze cu el – The sky is the limit!
Am să vă explic de ce poate să facă atât de multe, cât de bine le poate face și de ce se diferențiază de celelalte lasere care acționează pe orice tip de țesut.
În primul rând 2790nm este o lungime de undă cu o absorbție extrem de ridicată în apă și în hidroxiapatită. Așa cum spuneam și în articolul despre laserele diodă, lungimea de undă este „cartea de vizită” a unui laser. În cazul Er,Cr:YSGG (Waterlase), fenomenul de ablație este concentrat în jurul apei. Pentru țesuturile care au un conținut mai scăzut de apă (dentină, smalț, os), laserul are propria sa sursă de apă, care poate fi reglată ca volum, în funcție de cât de „agresivi” ne dorim să fim.
Pe scurt, ablația este condiționată și mediată de apă, fiind o ablație indirectă care se produce deasupra țesutului pe care acționează. În țesut dur se lucrează non-contact, iar între țesut și tips se va interpune o peliculă de apă de 1-2mm și aici se întâmplă magia: lumina „lovește” apa, rezultă disocierea moleculelor de apă, iar energia rezultată din acest proces „dislocă” structurile țesuturilor dure pe care lucrăm. Astfel, putem tăia sau putem crea cavități în smalț, dentină sau os fără să fim în contact, doar cu lumină și apă.
Pe lângă faptul că acest proces este un spectacol biofizic, pare să fie și cel mai potrivit pentru țesuturi. Prin „potrivit” vreau să evidențiez faptul că țesuturile restante nu au smear-layer, sunt perfect decontaminate și au procesele regenerative stimulate încă din timpul ablației.
În același timp se petrece și fenomenul de ablație selectivă, laserul îndepărtând cu predilecție țesuturile infectate, reducând sacrificiul de țesut sănătos.
Gândiți-vă că puteți prepara cavități în care canaliculele dentinare să rămână perfect permeabile și decontaminate.
Gândiți-vă la avantajele în chirurgia implantară, acolo unde acest smear-layer produce practic o etapă de inflamație, cum ar fi să avem înainte de inserare un os perfect curat și decontaminat. Cum ar fi ca în terapia endodontică și în parodontologie să ne putem folosi de această putere extraordinară de decontaminare.
Una dintre indicațiile lui de elecție este terapia parodontală. Vârfurile Radial Firing Perio Tips, care iradiază 360o permit îndepărtarea țesutului de granulație din punga parodontală și în același timp pot decontamina suprafața radiculară, eliminând orice depozit dur rămas la nivelul cementului. Er,Cr:YSGG poate, de asemenea, să condiționeze suprafața radiculară pentru a favoriza adeziunea cheagului și este singurul laser care stimulează producția de fosfatază alcalină (ALP), element cheie necesar în regenerarea osoasă.
Faptul că poate îndepărta atât de eficient țesuturile alterate și că are o putere extrem de mare de decontaminare îl face, de asemenea, instrumentul cel mai potrivit pentru tratamentul periimplantitei.
În chirurgia țesutului moale este extrem de predictibil și precis: poate să facă hemostază perfectă (în gingivectomii, frenectomii etc.) sau putem să nu intervenim deloc asupra sângerării (lambou liber).
Una dintre aplicațiile mele preferate o reprezintă alungirea coronară osoasă (în scop protetic/estetic). Această procedură presupune realizarea gingivectomiei până la nivelul dorit și apoi îndepărtarea osului subgingival pentru a asigura „o nouă margine liberă gingivală”, totul în câmp închis.
În terapia endodontică poate face curățarea smear-layerului de la nivelul canalului principal și decontaminarea acestuia, reducând cu până la 99,7% numărul de bacterii în doar 2-3 minute de iradiere.
În ceea ce privește piesele și tips-urile (consumabilele), Er,Cr:YSGG vine echipat cu piesa GOLD la care se pot atașa tips-uri de diferite forme și dimensiuni, dar și cu piesa TURBO cu care se fac preparații extrem de rapide în țesut dur și care are tips-uri indestructibile. Aceste piese sunt cele mai ergonomice disponibile pe un laser. Biolase oferă cea mai variată gamă de tipsuri pentru orice tip de procedură: chirurgie țesut dur și moale, terapie parodontală, tratamentul periimplantitei și terapie endodontică.
Referitor la „mitul” conform căruia nu se folosește anestezie pentru manoperele cu un astfel de laser, vă pot spune că nivelul de sensibilitate al unui pacient nu poate fi nici cuantificat, nici controlat. Ceea ce vă pot spune cu siguranță este că având de-a face cu o ablație non-contact, factorii care generează durere în preparația clasică sunt eliminați, respectiv: vibrația, efectul termic, zgomotul specific frezei, presiune etc.
Din experiență vă spun că sunt într-adevăr pacienți (inclusiv copii) care suportă extrem de bine preparația laser și chiar mici retușuri pe țesut moale fără anestezie.
În ceea ce privește celelalte lungimi de undă folosite ca all tissue laser, Er:Yag și CO2, pot să spun că fiecare are avantaje și dezavantaje: Er:YAG este greu de controlat în chirurgia țesutului moale, iar CO2 are tendința de a supraîncălzi țesuturile. Er,Cr:YSGG este singurul laser care poate face atât ablația țesutului dur, cât și chirurgia țesutului moale la un nivel atât de precis și predictibil și care stimulează procesul de vindecare atât de puternic, fiind ideal pentru stomatologie.
Waterlase este cu siguranță cel mai bun laser all-tissue în stomatologie! Este un instrument care merită cu adevărat investiția și de care orice medic se va îndrăgosti.
Dr. Diana Constantinescu
Laser Safety Officer, AALZ, Germany
Mastership in Laser Dentistry, AALZ, Germany
Doriți să vă ajut în alegerea unui laser Erbium? Mă puteți contacta telefonic: 0729 286 231.