Nu recomandam gazul premixat in stomatologie

Nu recomandăm gazul premixat în stomatologie

Inhalosedare predictibilă – de ce nu ar trebui să alegeți metoda 50/50 în stomatologie

Inhalosedarea reprezintă o metodă de sedare conștientă din ce în ce mai frecventă în domeniul stomatologiei datorită predictibilității din timpul administrării gazelor. Pacientul va accepta mult mai ușor procedura, va fi mai relaxat și va scăpa de teamă.

Acest lucru este posibil datorită unor sisteme de inhalosedare precum Matrx care îi oferă medicului utilizator posibilitatea de a ajusta nivelul de protoxid de azot și de oxigen în timpul procedurii. Este important să se administreze treptat cantitatea de protoxid de azot deoarece ca și în cazul majorității medicamentelor, pacienții au nevoie de doze diferite. Cantitatea necesară de protoxid de azot poate să difere chiar și la același pacient de la o zi la alta în funcție de starea psihologică.

 

De ce să nu alegeți un sistem cu gaze premixate?

Procentajul fix al concentrației de gaz este un real pericol pentru întreaga procedură de inhalosedare. Această manoperă, din punct de vedere medical, este recomandat să fie realizată pornind de la un procent mic, crescând gradual concentrația de protoxid de azot (de la 5% la 70%) pentru a ajunge la semnele clinice ale sedării conștiente.

Însăși predictibilitatea și siguranța acestei manopere rezidă în capacitatea dispozitivului de a regla procentul de gaz gradual (cu câte 5 sau 10 procente) pe tot parcursul procedurii.

Nu este deloc recomandat să îi dăm pacientului un procent mare (50%) de gaz de la primele inhalații. În plus, această cantitate de protoxid de azot este prea mare pentru majoritatea pacienților, practicienii folosind rar acest nivel.

Să nu uităm că un copil, de exemplu, va putea fi adus în starea conștientă la valori oricentuale ale gazului mult sub 50%. Pe de altă parte este recomandat să avem la dispoziție în orice moment al inhalosedării oxigen pur pe care să-l putem administra pacientului. Acesta este indicat dacă apar efecte nedorite sau în momentul în care terminăm procedura și vrem să epurăm complet gazul de la nivel pulmonar.

Este, de asemenea, de dorit să avem pentru orice eventualitate oxigen pe care să-l putem administra pe mască pacienților în orice fel de urgență.

 

Comercializarea unui dispozitiv care obligă practicianul să facă inhalosedarea într-o concentrație fixă protoxid de azot – oxigen este neadecvată și contrar tuturor principiilor medicale de sedare conștientă.

Acest tip de dispozitiv cu gazul premixat a fost disponibil timp de 30 de ani și utilizat pe scară largă în domeniul de urgență sau în spital (obstetrică, tratamente cu arsuri etc.), în special în Marea Britanie. Acest gaz premixat există pe piață deoarce companiile de gaz își doresc să comercializeze aceste gaze oferind o soluție completă.

Rezoluția Consiliului Dentiștilor din Europa din mai 2012 privind “Utilizarea sedării prin inhalare de oxizi de azot în stomatologie” recomandă în mod clar o tehnică de titrare (descărcați AICI Rezoluția). Ceea ce pare ieftin la prima vedere vă poate costa înzecit din punct de vedere clinic.

Vă recomandăm echipamentul de inhalosedare Matrx, produs în SUA, care respectă toate normele și are garanție 5 ani. În plus, organizăm periodic cursuri de inhalosedare cu medic specialist ATI, pe care le găsiți AICI.