Inhalosedarea pentru copii – între știință și artă

Este binecunoscut faptul că o bună parte dintre copii refuză categoric orice tentativă a medicului stomatolog de a realiza chiar și o banală consultație.

Din nefericire, acești copii ajung să considere că prezența cariilor, a infecțiilor repetate, a respirației urât mirositoare, a problemelor ortodontice etc. fac parte din „normal” și, evident, devin adulți care care își neglijează sănătatea și privesc în continuare stomatologul ca pe un monstru.

Această atitudine este des întâlnită indiferent de gradul de pregătire al părinților sau de contextul social din care provin copiii. O bună parte dintre stomatologi evită să trateze copii tocmai deoarece „convinsul” pacient și explicațiile date părinților se traduc în timp și nervi care nu sunt justificați de prețul tratamentelor.

Rezultatul acestei atitudini este reprezentat prin părinți care caută disperați clinici care să poată gestiona copilul și medici care pierd o întreagă plaja de pacienți și, nu în ultimul rând, copii care adorm seara cu lacrimi în ochi din cauza durerilor de dinți.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că prevenția este cheia succesului în a avea o viitoare generație de adulți sănătoși și că într-o societate dezvoltată igiena orală și alimentară, alături de vizitele la stomatolog trebuie să facă parte din normal, nu să fie un coșmar pentru întreaga familie.

Una dintre metodele cele mai sigure și mai vizate de sedare a copiilor, dar și a pacienților anxioși, folosită în toate țările civilizate este inhalosedarea.

Inhalosedarea este o metodă de sedare conștientă a pacientului, de inducere a unei stări de calm, de liniște, de abolire a anxietății, folosită cu succes în străinătate de zeci de ani, atât de medici, cât și de personalul auxiliar (asistentă, igienist).

Obținerea colaborării conștiente a pacientului este primul și poate cel mai important aspect în demararea oricărei manopere medicale.

Inhalosedarea este extrem de ușor de realizat de către medic și/sau asistentă, este perfect controlabilă (oricând se poate ajusta raportul de protoxid de azot – oxigen astfel încât pacientul să fie în parametrii clinici ideali înainte/în timpul intervenției).

Instruirea pentru folosirea inhalosedării durează o zi și este ideal să fie realizată de către un medic specialist în ATI.

Epurarea gazului de la nivel pulmonar se face în câteva secunde, iar pacientul este perfect conștient și atent după sedare, putându-și relua activitatea cotidiană. Copiii de peste 3 ani fără probleme neurologice pot primi inhalosedare fără niciun fel de problemă.

Așa cum am spus, sedarea cu protoxid de azot nu are niciun efect negativ, nu are niciun risc de reacție alergică, este sigură, predictibilă și perfect controlabilă. Astfel, copilul se va relaxa, va deveni coopertant, va dispărea starea de anxietate, percepția lui temporală fiind alterată – la final va avea impresia că a durat totul doar câteva minute.

Din punct de vedere legal nu există nicio prevedere care să împiedice medicul stomatolog din România să utilizeze un echipament de inhalosedare. Nu există niciun motiv pentru care orice cabinet/clinică din țara noastră să nu dispună de această variantă de sedare minim invazivă și lipsită de riscuri.

Investiția într-un astfel de echipament se va traduce în posibilitatea de a gestiona atât pacienți anxioși, cât și copii, rezultând timp economisit dedicat discuțiilor cu copilul și manopere realizate în liniște.

Dr. Diana Constantinescu

Laser Safety Officer, AALZ, Germany
Mastership in Laser Dentistry, AALZ, Germany